Olika typer av papper
När det kommer till trycksaker så lägger många stor tankekraft på text och bild. Inte alls lika många funderar däremot på vilken typ av papper dem ska välja. Mycket på grund av okunskap. Man vet helt enkelt inte vilka alternativ man har att välja mellan. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om de olika papperstyperna som finns.
Innehåll
- Papper – viktigare än vi tror
- Olika papperstyper
- Ta hjälp av Allduplo
Papper – viktigare än vi tror
Som nämnts ovan så lägger vi ofta stor tankekraft på text och bild. Men hur ofta har du däremot funderat på vilken typ av papper du ska trycka på? Något som egentligen är konstigt med tanke på hur viktigt pappret egentligen är.
Man skulle nämligen kunna säga att pappret är budbäraren av budskapet. Ett papper fungerar även som en stark känsloförmedlare. Det kan stärka, dämpa och komplettera ditt budskap på sätt som få tänker på.
Tänk exempelvis på senaste gången du höll i ett foto som skrivits ut på ett vanligt ”kopiatorpapper”, alltså på ett tunt och lätt pappersark. Troligtvis fick du inte känslan av att budskapet på bilden var särskilt viktigt. Om du å andra sidan håller i ett foto som skrivits ut på ett tjockare papper med matt eller glatt yta blir känslan troligtvis annorlunda.
Vilken typ av papper du väljer är med andra ord väldigt viktigt för att få fram känslan i ditt tryck.
Läs även: Olika typer av efterbearbetningar
Olika papperstyper
Papper finns tillgängliga i hundratals kvaliteter och minst lika färger. Med andra ord finns det tusentals valmöjligheter när du väl ska välja papper till din trycksak. Vanligtvis brukar man dock dela in papperstyperna i fyra kategorier. Dessa är:
- Vitt obestruket papper
- Vitt bestruket papper
- Designpapper
- Grafisk kartong
Vitt obestruket papper
Detta är den vanligaste typen av papper. Den variant som också brukar benämnas som ”kopiatorpapper”. Denna papperstyp lämpar sig exempelvis utmärkt att använda i tidningar och reklamutskick. Med andra ord trycksaker som ska tryckas i stora upplagor och som troligtvis kommer att slängas relativt omgående.
Vitt bestruket papper
Denna papperstyp påminner om det vita obestrukna pappret, med enda skillnaden att det kompletterats med ett ytskikt. Något som innebär att du kan få en matt eller glatt yta. Perfekt om du vill skapa ett mer bestående intryck. Denna typ av papper lämpar sig exempelvis utmärkt för magasin, produktblad eller flyers.
Designpapper
Till skillnad från ovanstående papperstyper (som är vita), är designpapper oftast försedda med en annan färg. Många gånger är det också lite tjockare och försett med struktur- eller ytbehandling. Perfekt för diplom, certifikat, inbjudnings- eller gratulationskort.
Grafisk kartong
Den grafiska kartongen består egentligen av vanligt papper som kombinerats i olika skikt. Detta för att få ett hårdare och mer beständigt material. Vanligtvis används det på trycksaker som bokomslag, mappar och skyltmaterial. Det kan användas till emballage eller förpackningar.
Läs även: Därför ska du trycka på papper
Utöver de ovanstående papperstyperna och kategorierna brukar man även prata om:
- Tidningspapper
- Mjukpapper
- Förpackningspapper
- Journalpapper
- Finpapper
Summering
Som du säkerligen märkt finns det en rad olika typer av papper. Alla med olika egenskaper som gör att de lämpar sig utmärkt att använda vid olika tillfällen. Förhoppningsvis har du nu bättre koll på nedanstående papperstyper:
- Vitt obestruket papper
- Vitt bestruket papper
- Designpapper
- Grafisk kartong
- Tidningspapper
- Mjukpapper
- Förpackningspapper
- Journalpapper
- Finpapper
Ta hjälp av Allduplo
Oavsett vilken trycksak du vill framställa eller vilken känsla du vill förmedla, kan du med fördel ta hjälp av oss på Allduplo. Med över 40 års erfarenhet ser vi till att hitta rätt papperstyp för dina behov!