Filformat för tryck – det ska du välja

När du ska spara ner en fil så finns det en hel uppsjö av filformat att välja bland. Hur ska man då tänka när det kommer till rätt filformat för tryck? I den här artikeln går vi igenom en mängd olika filformat och berättar vilket av dem som du bör välja vid tryck! 

Innehåll

  • 5 Olika filformat
  • Rätt filformat för tryck
  • Ta hjälp av Allduplo 

5 olika filformat

Så fort du ska spara ner en fil får du flera olika alternativ på filformat att göra det i. Det spelar ingen roll vilket program du än arbetar i, eller om det är en bild-, ljud- eller textfil som du ska spara ner. Anledningarna till varför du får så är många alternativ är dels för att alla program har sin egen standard så att de ska förstå filen. Sen bearbetar alla filformat filen på olika sätt.

Nedan går vi igenom 5 vanliga bildformat, och vi kan berätta redan nu att ett av dessa är ett bättre filformat för tryck än de andra!

1. PDF (Portable Document Format)

En av de absolut största fördelarna med detta filformat är att alla kan öppna filen och se exakt det dokument som du har delat. Den som öppnar filen behöver alltså inte ha dokumentets typsnitt sparade lokalt i datorn.

Nackdelen med PDF är dock att det kan vara klurigt att redigera eller jobba vidare med.

2. JPEG (Joint Photographic Experts Group)

JPEG, eller ibland bara JPG, är ett komprimerande bildformat. Det innebär att när du sparar ner en bild i JPEG-format så blir den nya filens bildkvaliteten sämre än sitt ursprung. De beståndsdelar som komprimeras bort är heller inte möjliga att återskapa i efterhand.

Trots det så är JPEG det mest populära valet när det kommer till att publicera bilder på webben. Bildens komprimerade storlek bidrar nämligen till att skapa en snabb webbsida.

3. PNG (Portable Network Graphic)

Till att börja med så finns det två varianter av PNG, de skiljer sig åt beroende på dess olika möjligheter att återge färger. Den ena kallas för PNG-8 och klarar bara att återge 256 färger. Den andra kallas för PNG-24 och klarar att återge hela 16.7 miljoner färger.

PNG-8 komprimerar bilden och är därför mycket fördelaktig när du vill spara ner en bild med få färger, exempelvis logotyper. PNG-24 gör dock större filer med passar bättre om du ska spara ner en bild med många färger.

4. PSD (Photoshop Document File)

Det här är Photoshops egna filformat och är framförallt mycket fördelaktigt när du jobbar aktivt med en fil. Däremot rekommenderar vi att du exporterar filen till ett annat filformat om du ska skicka den vidare. Mottagaren behöver nämligen själv ha Photoshop för att kunna öppna filen.

5. INDD (InDesign Document)

Det här är InDesigns egna filformat, och likt PSD är det mest fördelaktigt att använda när man arbetar i filen.

Rätt filformat för tryck

Nu när vi vet en hel del om olika filformat så återstår den sista frågan. Vilket är då det bästa när det kommer till filformat för tryck? jo….

PDF – Generellt brukar man uppmana kunderna till att skicka sina filer i ett PDF-format. Det beror nämligen på att PDF-filen behåller filen så som du sparade ner den. Tänk då bara på att skicka filen som högupplöst och tryckfärdig. Alltså med inbäddade typsnitt, skärmärken och utfall.

Därför kan du med fördel välja att spara ner din fil i ett PDF-format när du ska skicka den till tryck

Ta hjälp av Allduplo

Om du letar efter en leverantör som kan hjälpa dig med ditt tryck kan du med fördel höra av dig till oss på Allduplo. Med över 40 års erfarenhet ser vi till att skapa förstklassiga trycksaker efter dina behov!

Kontakta oss