Vilka är grundfärger?
Grundfärger är en viktig del inom trycksaksproduktion. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om grundfärger samt vilka som utgörs som dessa, så att du får reda på frågan ”vilka är grundfärger?”.
Innehåll
- Vad är grundfärger och vad används de till?
- Olika typer av grundfärger vid print samt webb
- Addaptiv och Subtraktiv färgblandning
Vad är grundfärger och vad används de till?
Du kanske har funderat över vilka färger som är grundfärger? Eller kanske behöver du expertkunskap om hur man blandar färger inför ett visst ändamål? Kanske skall du trycka en produkt men är osäker på hur du ska gå tillväga? Vi reder ut begreppen och hjälper dig att förstå grunderna vid publicering och tryck av grundfärger.
Grundfärgerna kan sägas utgöra stommen för hur man får fram en viss färgblandning och skapa ett visst tryck eller bild, inom exempelvis webb och digitala tryck. Grundfärgerna används som sagt då du ska få fram olika färgkombinationer vid tryck eller publicering.
Olika typer av grundfärger
Det finns olika former av grundfärger beroende på i vilket sammanhang du ska använda dem inom. Därför råder det också delade meningar om vilka färger som utgör grundfärgerna, om än många inom färgläran menar att grundfärgerna utgörs av rött, gult och blått. Normalt sett kan man döremot säga att det beror på vilket typ av sammanhang du ska använda färgerna inom, som det då varierar mellan olika färgkombinationer och metoder får att få fram till exempel tryck eller publicering.
Vid print eller tryck
När man ska trycka en produkt på till exempel papper eller annat material så utgörs grundfärgerna utav Cyan (turkosblå), Magenta (chockrosa), Yellow (gul) och svart. Dessa färgkombinationer brukar förkortas CMYK och innebär att det är en subtraktiv färgblandning. Detta beror på att eftersom ju mer färg du tillsätter desto mörkare blir resultatet. Vi kommer att förklara skillnaderna mellan addaptiv och subtraktiv färgblandning längre ner.
Vid digitala färgkombinationer
Inom den digitala världen så utgörs grundfärgerna utav rött, grönt samt blått. Detta förkortas RGB. RGB kallas för additiv färgblandning och den brukar vanligtvis användas i blandning av emitterat ljus som det kallas för. Det innebär ljus som finns i strålkastare samt bildskärmar med mera.
Addaptiv och Subtraktiv färgblandning
Använder man sig enbart utav de tre primära grundfärgerna (RGB) och blandar lika styrkor så blir resultatet att färgen blir vit. Det kallas för addaptiv färgblandning.
Skulle du däremot använda dig utav CMYK- kombinationen av färger (Cyan, Magenta, Yellow och svart), så blir resultatet mörkare ju mer färg du tillsätter. Detta kallas för Subtraktiv färgblandning och det beror på att dessa färger hindrar ljuset från att reflekteras.
Vänd dig till oss på Allduplo
Om du vill hitta en pålitlig leverantör som har en hög kunskap inom färglära samt trycksaker så kan du med all fördel höra av dig till oss på Allduplo. Vi har över 40 års erfarenhet av att skapa förstklassiga trycksaker baserade på dina behov och krav!